Byråkratiskt krångel hotar byggandet av enorm vattenpark på Gran Canaria

- Det är ingen mening med att fortsätta projektet om det läggs fler byråkratiska hinder i vägen för byggandet av världens största vattenpark på södra Gran Canaria, varnar Wolfgang Kiessling, VD för företaget Loro Parque.

Så här ska vattenparken på Playa del Ingles se ut - om den blir av. Ill: Loro Parque

Vid en presskonferens meddelade idag Kiessling att han har en intensiv önskan att bygga vattenparken.'

Om han får licens idag och om någon kan hjälpa honom att avlägsna hans rädsla för att återigen bli stoppad som flera gånger tidigare, så kommer bolaget att arbeta dag och natt för att öppna parken om två år, sade han.

Projektet har upprepade gånger stött på byråkratiska och rättsliga hinder, bland annat en stämning från ett företag med intressen i samma område.

Tre år har gått

Kiessling kunde inte förstå varför det har gått tre år sedan han köpte tomten i El Veril i Playa del Inglés  utan att det ännu inte varit möjligt att ta det första spadtaget för att bygga vattenparken.

Nu väntar företaget på tillstånd från San Bartolomé de Tirajana kommun att börja på det första arbete som ska utföras, kanalisering av en ravin.

Väntar på den slutliga tillstånd från kommunen

Kiessling tycker att det är ofattbart att tillståndet inte finns ännu, trots att allt annat är redo att börja.  Den regionala regeringen har förklarat projektet av särskilt intresse för den kanariska samhället och örådet på Gran Canaria anser det vara av allmänt intresse

100 miljoner euro kommer att investeras i en anläggning som väntas dra 500.000 extra besökare till Gran Canaria varje år, enligt Kiessling.

Tvister mellan kommunen och örådet

Borgmästaren i San Bartolomé de Tirajana kommun, Marco Aurelio Pérez, och ordföranden för örådet på Gran Canaria, Antonio Morales, lägger  mer eller mindre skulden på varandra om tillståndet för att förse ravinen med en kanal inte ges.

Morales sade i dag till pressen att det har gått sex månader, och han kan inte förstå varför tillståndet inte beviljas av kommunen.

Han påpekar att kommunen efter sex månader har väckt en fråga om ändring av den territoriella klassificeringen, trots två olika avdelningar inom konsistoriet säger att de inte behöver detta.

Dessutom kommer det att ta ungefär 15 arbetsdagar om det blir nödvändigt att ta itu med klassificeringen.