Nya 35 miljoner euro har avsatts för snabb busstrafik i Las Palmas

Den spanska regeringen avsatt 35 miljoner euro för utveckling av Metroguagua, den nya Expressbusslinjen som ska går rakt igenom Las Palmas i en särskild körfil.

Metroguagua kommer att revolutionera kollektivtrafiken i Las Palmas. IL: Ayuntamiento de Las Palmas

Detta blir den första busslinjen i sitt slag i Spanien.

Avtalet kommer att undertecknas efter sommaren och garanterar därmed finansieringen av utvecklingen under de närmaste tre åren. Från tidigare har det avsatts fem miljoner för innevarande år, och byggandet av busslinjen har startat.

Kostar 104 miljoner euro

Budgeten för busslinjen är 104 miljoner euro, och det ska redan finnas garantier för finansieringen. Kommunen beviljas ett lån på 50 miljoner euro från Europeiska investeringsbanken med 20-års återbetalningstid och 8 miljoner i finansiering från örådet på Gran Canaria.

Kanarieöarnas regionala regering kommer att gå in med 33 miljoner euro, men detta avtal är inte formaliserat ännu.

Superstadsbussar

Busslinjen är 11,7 km lång och kommer att löpa från Hoya de la Plata till Plaza de Manuel Becerra. Bussarna tar 200 passagerare och kommer att avgå var femte minut. Under rusningstid kommer cirka 4500 passagerare per timme att kunna transporteras. 17 sådana bussar kommer att vara i drift.

Det skall finnas biljettautomater på hållplatser och upphöjda plattformar underlättar ombordstigning med rullstol. Mellan stoppen blir det maximalt 500 meter. Bussarna får prioritet vid trafikljus och marschfart är 20 km / t.

Bussarna kan snabbt ta dig från hamnområdet i ena änden av centrum förbi stranden Santa Catalina Park och Canteras till busstationen i San Telmo, till Gamla Stan /  Vegueta, förbi sjukhuset Hospital Insular de Gran Canaria Hoya de Plata i södra änden av staden.

Snart kan du se byggnadsarbetena

Arbetet med att bygga linjen beräknas kosta 81,8 miljoner euro och inköp av bussar och annan utrustning 18.6 miljoner.

I slutet av juni var byggstart för  den första sträckan, som kommer att sträcka sig från Emilio Ley Street Pío XII och Galicia.

Den synliga byggnadsarbetet kommer enligt uppgift komma igång i nästa vecka eller veckan efter.