Hotell och 2000 hektar mark drabbade av skogsbränderna på Gran Canaria

I en direktsänd presskonferens i TV anordnad av myndigheterna på Kanarieöarna klockan 22 lokal tid på onsdagskvällen framkom det att skogsbranden på Gran Canaria hittills påverkat 17 rum på Parador hotell i Cruz de Tejeda samt cirka 2.000 hektar mark.

Mikael Westermarck tog denna bild av skogsbranden, strax innan han själv var tvungen att fly från branden till fots.

Poolområdet på hotellet är också förstört.

Omkring 500 personer evakueras, men det exakta antalet är för närvarande okänt. Inga personskador har rapporterats.

Två skolklasser från norska skolan på Gran Canaria som campade i området evakuerades också, skriver skolan på sina webbsidor. De kom dock tillbaka säkert till skolan under onsdagskvällen.

Branden är fortfarande utom kontroll. 300 personer deltog i släckningsarbetet i onsdags eftermiddag och kväll.

Tio flygande släckenheter

Nio helikoptrar och ett amfibieplan sattes in i brandbekämpning och det lär vara på väg ytterligare tre brandsläckningsflygplan och en helikopter från fastlandet.

Alla befintliga resurser för brandbekämpning på Gran Canaria är redan satta i arbete, både från den regionala regeringen, örådet och kommunerna. De övriga Kanarieöarna har också bidragit med resurser, samt även en militär enhet.

Brand i fem kommuner

Fem kommuner på Gran Canaria påverkas av branden: Santa Lucia de Tirajana San Bartolome de Tirjana, San Mateo och Telde förutom Tejeda, där branden började.

1 500 personer var på kvällen utan el på grund av branden. De flesta vägar i bergsområdena där det brinner är stängda, och folk rekommenderas att inte resa i bergen.

Startade vid en ringväg

Elden började i La Degolleda-området vid ringvägen i Tejeda klockan 13.48, och nådde Paradorområdet på bara en och en halv timme. Branden spred sig till Constantino och Aríez, hur mycket än helikoptrarna ansträngde sig för att hindra lågorna från att sprida sig mot Valleseco.

Man arbetar också för att förhindra spridning på en andra front mot Taidía, Risco Blanco, Santa Lucia, Ayacate och längre söderut.

En tredje front är på väg mot Mesa de Las Vacas och gjorde det nödvändigt att evakuera Llano La Culata och La Erillas i Tejeda, befolkningen i Las Lagunetas, Cueva Grande, Camaretas och Llanos de Ana López. Staden Los Cazadores evakuerades också.

Hoppas på stiltje och regn

Väderförhållandena är mycket viktiga för eldens utveckling nu, enligt Antonio Morales, ordförande för örådet på Gran Canaria.

Sent i onsdags kväll blåste det cirka 25 kilometer i timmen från norr och nordöst. Väderinstitutet Aemet förutspådde regn under natten.

Prognosen tyder dock även på att vinden kommer att öka till 40-50 km / t från nordväst.

Storbränder på Kanarieöarna sedan år 2000

  • Gran Canaria (2007): 18.972 hektar
  • Tenerife (2007): 16.820 hektar
  • Tenerife (2012): 6512 hektar
  • La Palma (2016): 4864 hektar
  • La Palma (2000): 3912 hektar
  • La Palma (2009): 3464 hektar
  • La Gomera (2012): 2676 hektar
  • La Palma (2012): 2028 hektar
  • La Palma (2005): 1890 hektar
  • El Hierro (2006): 1466 hektar

 (Källa: Statistikinstitutet Istac).

Tags