Se kvadratmeterpriset för bostäder i olika områden på Gran Canaria

Aldrig tidigare har Gran Canaria varit så populärt för utländska husköpare som de senaste två åren. Här är en översikt över prisnivån i olika kommuner på ön, både försäljningspris och hyreskostnad.

Bostadspriserna ligger på en hög nivå i Puerto de Mogán. Foto: Canariajournalen

Bostadsportalen Fotocasa har en översikt över kvadratmeterpriser för begagnade hus i Spanien, uppdelat i regioner och kommuner. Canariajournalen har studerat de priser som gäller för Gran Canaria.

Prisnivån har ökat markant sedan återhämtningen började 2014. På Kanarieöarna är det genomsnittliga kvadratpriset nu 1610,10 euro på Fotocasas prisöversikt.

Här är en översikt för de flesta kommuner på Gran Canaria, från dyraste till billigaste:

1. Mogán kommun. Det dyraste området är Mogán kommun i sydväst. Genomsnittligt kvadratmeter pris enligt  Fotocasa prisbarometer: 2411.50 euro. Hyrespris: Ej angivet.
Det här är Gran Canarias näst största turistkommun, där cirka hälften av invånarna är utlänningar och ett stort antal utlänningar som inte är fast bosatta. Många av dessa har egna fritidshus.
Hög standard på  bostäder och havsutsikt nära stränder innebär ofta över 6000 euro per kvadratmeter. Puerto de Mogán är det dyraste området i kommunen.

2. San Bartolome de Tirajana kommun i söder. Genomsnittligt kvadratmeterpris: 2386,80 euro. Hyreskostnad: 9,07 euro per månad.
Detta är Gran Canarias största turistområde. Här ligger Playa del Inglés, Maspalomas, San Agustin, Sonnenland, Bahia Feliz och San Fernando.
Dyrast är kuststaden Pasito Blanco, där bostadspriserna ofta är cirka 6000 euro per kvadratmeter.

3. Las Palmas kommun i norr. Genomsnittligt kvadratmeter pris: 1894.90 euro. Hyreskostnad: 8,77 euro per månad.
Gran Canarias huvudstad, en underbar och mångfacetterad storstadsstad som lever i det multinationella samhället. Det finns områden i utkanten av staden där kvadratmeterpriset ligger långt under 1000 euro, och attraktiva områden där det ligger väl över 6000 euro.

4. Agüimes kommun i sydost. Genomsnittligt kvadratmeterpris: 1393,40 euro. Hyreskostnad: 8,50 euro per månad.
Detta är en välskött och ganska välmående kommun med flera fina bostadsområden och ett mycket vackert gammalt centrum i Aguimes gamla stad. Kultur, natur och miljö är högt i kurs.
Vackra stränder i kuststaden Arinaga, och en vacker, nästan okänd pärla i byn Temisas i inlandet. Kort restid till både söder och huvudstaden. Agüimes har en mycket låg andel utländska invånare. Generellt lägsta prisnivå i stora bostadsområden i Cruz de Arinaga.

5. Santa Brigida kommun i norr. Genomsnittligt kvadratmeter pris: 1382,30 euro. Hyreskostnad: 5,93 euro per månad.
Liten bergskommun utan kustområden, som är den närliggande kommunen Las Palmas. Många som pendlar till huvudstaden bor här.
Känt vinområde och många välbevarade gamla hus i traditionell stil.

6. Telde kommun i öster. Genomsnittligt kvadratmeterpris: 1304,20 euro. Hyreskostnad: 5,60 euro per månad. 
Gran Canarias näst största kommun och den näst största staden mätt i befolkningstal. Grannkommun till Las Palmas.
Flera stora köpcentra och varuhus ligger i kommunen, som också har några fina stränder och en välbevarad gammelstad i Telde centrum.

7. Arucas kommun i norr. Genomsnittligt kvadratmeter pris: 1303,00 euro. Hyreskostnad: 6,67 euro per månad.
Grannkommun till Las Palmas. Staden är mest känd för sin stora katedralliknande kyrka och för produktion av Arehucas rum.

8. Santa Maria de Guía i norr. Genomsnittligt kvadratmeter pris: 1171.90 euro. Hyrespris: Ej angivet.
Här ligger Cenobio de Valerón, en mycket intressant samling grottor som användes för livsmedelsförvaring och fästning hos de urbefolkningen. Stadskärnan är väl bevarad med typiska kanariska träbjälkar på fasaderna.

9. Santa Lucia kommun i sydost. Genomsnittligt kvadratmeter pris: 1171,40 euro. Hyreskostnad: 9,69 euro per månad.
Kommunen är mest känd för sina vackra palmer, vackra kyrkor och välbevarade gamla stad samt sitt Luciafirande.
Längre nerför kusten ligger Vecindario, ett större kommersiellt och bostadsområde med Gran Canarias längsta shoppinggata. Playa de Pozo Izquierdo, som ligger i kommunen, är mycket populär bland vindsurfare.

10. Gáldar kommun i norr. Genomsnittligt kvadratmeterpris: 1119.90 euro. Hyreskostnad: 4,20 euro per månad.
Huvudstad för den gamla urbefolkningen på Gran Canaria. Här hittar du museet  Cueva Pintada, den målade grottan, öns viktigaste historiska fornminne.

11. Moya kommun i norr. Genomsnittligt kvadratmeter pris: 1099,70 euro. Hyrespris: Ej angivet
Jordbrukskommun, även känd för sina goda kakor, godis och högkvalitativt hantverk. Många djupa raviner.

12. Ingenio kommun i sydost. Genomsnittligt kvadratmeterpris: 1049.20 euro.Hyreskostnad: 7,05 euro per månad.
En viktig broderikommun med ett förflutet inom sockerproduktion. Playa del Burrero är populärt bland vindsurfare. Stor vit kyrka med två torn i stadens centrum.
13. Teror kommun i norr. Genomsnittligt kvadratmeter pris: 998,00 euro. Hyrespris: Ej angivet.
Bergskommun utan kustområden. Mest känd för sitt vackra, välbevarade stadskärna och vacker kyrka, liksom det stora årliga firandet av Gran Canarias skyddshelgon, Pinjejungfrun (Fiesta del Pino).
Kommunerna Tejeda, Artenara, Valleseco, Vega de San Mateo och Firgas i bergen ingår inte i prislistan Photocasa, eller de västra kommunerna Agaete och La Aldea och Valsequillo i öster.
I alla dessa sju kommuner ligger huspriserna i nedre delen av skalan.

Tags