Kanarier står bakom tekniken för Spaniens nya elektriska super sportbil

Spanska Hispano Suiza presenterar den elektriska supersportbilen Carmen med retrodesign och över 1000 hästkrafter vid Genèves Motorshow 2019. Emilio Mallado från Lazarote har utvecklat delar av teknologin som används i bilen.

Hispano Suiza Carmen

Du får full kontroll över Hispano Suiza Carmen-superbilen med en mobilapp. 

Mallado är grundaren av det spanska företaget World Wide Mobility tillsammans med Javier Galve från Pamplona och Jorge Jurado Filippi i Guatemala.

Teknik från företaget används i Carmen. Det är enligt uppgift den första bilen där alla funktioner kan styras från en mobilapp, inklusive bilens hastighet, som även kan begränsas till andra förare.

Se bilder på bilen på Genèves Motor Show

Temperaturreglering och luftkonditionering ska också kunna ställas in från smart mobil eller smart klocka innan man kommer in i bilen och man kan även fjärrkontrollera bilens ljus.

Carmens dörrar öppnas med ansiktsigenkänning, skriver företaget i ett pressmeddelande. Bilen kan också geolokaliseras på smarttelefonen. Även laddning av batterierna kan fjärrstyras.

Om bilen

Hispano Suiza producerade bilar från 1904 till 1946, några av dessa lyxbilar som för närvarande är eftertraktade samlarobjekt. Företaget producerade också flygmotorer och vapen.
Idag ägs varumärket av företagen Grupo Perlada och Safran, som gör exklusiva superbilar och lyxbilar.

Hispano Suiza Carmen är hyper-lyxig och inspirerad av en coupe med avantgarde-design som kom 1938, Dubonnet Xenia. Lutningen är särskilt synlig på de svepande linjerna ovanför bakhjulen, med dolda hjul.

Bilen har enligt uppgift en räckvidd på ca 400 kilometer, kan hantera 0-100 kilometer i timmen på tre sekunder och har en toppfart på 250 kilometer per timme. Den kostar från ca 1,5 miljoner euro och uppskattad levereras till kunder blir år 2020.

Laddning från 30 till 80 procent av 80 kilowattbatteriet kan utföras på cirka 30 minuter.

Namnet Carmen är hämtat från Carmen Mateu (1936-2018), dotterdotter till företagets grundare och moder till företagets president idag.

Människorna bakom World Wide Mobility 

Emilio Mellado är VD för World Wide Mobility. Han är en kommersiell pilot med mer än 3000 flygtimmar. Senare studerade han Master i Internet Business och är en deltidsprofessor vid ISDI.

Jorge Jurado studerade International Trade and Marketing ESCOEX i Las Palmas de Gran Canaria, samt Master i Internet Business tillsammans med de andra två grundarna av företaget.

Javier Galve är specialiserad på att utveckla appar tvärs över olika plattformar. Han har tidigare skapat Findeat-appen, som hittar de bästa restaurangerna i närheten.

Länkar

Hispano Suiza

Dristig design
Hispano Suiza Carmen

Hispano Suiza Carmen i all sin dristiga prakt. Foto: Hispano Suiza.

Tags