Snabbladdare för elbilar är installerade i Agaete

Gran Canarias första snabbladdare för elbilar invigdes igår tisdag i Puerto de Las Nieves i Agaete på västra Gran Canaria.

Ny snabbladdare i Agaete har installerats av örådet på Gran Canaria

Den här hamnen används av Fred Olsen expressfärjor till och från andra Kanarieöarna, skriver örådet i ett pressmeddelande.

Laddaren är på 50 kilowatt och kan ladda ett elbilbatteri till ca 20 kilowatt timmar på 30 minuter, tillräckligt för att köra 12-15 mil för de flesta elbilar på marknaden.

Agaete kommun har meddelat att de kommer att underlätta användningen av elbilar av flera personer genom flera åtgärder.

Kanarieöarna har infört undantag från ögruppens momsvariant IGIC från och med i år för elbilar och elektriska hybrider. Stöd på upp till 6000 euro vid köp av en ny elbil tillhandahålls genom Spaniens Plan Moves.

Agaetes snabbladdare är en del av Gran Canarias öråds laddningsnätverk med högst 42 kilometer mellan varje laddare. Arbetet pågår nu för att installera laddare i kommunerna Artenara, San Bartolomé de Tirajana, Las Palmas och San Mateo som fas två av utvecklingen för att underlätta elbilskörning.

Den 15 februari beviljades tidsfristen för inlämnande av anbud för drift av laddningsnätet och kontraktet kommer att tilldelas under de närmaste dagarna. En mobilapp ska kunna hämtas av användare av laddstationer.

Det finns tre olika avgifter. Mellan 07:00 och 22:00 kostar det 0,15 euro per kilowatttimme för de första 10 kilowatttimmarna, därefter 0,25 euro per kilowatttimme.

På natten, mellan 22 och 7, kostar det 0,10 euro per kilowatt timme, oavsett hur mycket du tar ut.

Kostnaderna är i samma storleksordning som när man laddar sina bilbatterier från elnätet hemma.

Lenker

Ladestasjoner for elbiler 

Sammenlign bilpriser i Spania, inkludert elbiler, på OCU.

Tags