Södra Gran Canaria blir övningsplats för en stor simulerad flygolycka på onsdag

Gran Canarias sydligaste kommun, San Bartolomé de Tirajana, har blivit utvald för en simuleringsövning för flygolyckor. #Canasar 2019-manövrerna, som utförs av flygvapnet genom Kanarieöarnas räddningskoordineringscenter, som tillhör SAR, hålls den 10 april på en ännu ej okänd plats.

Räddningshelikopter i luften på Gran Canaria. Foto återpublicerat med tillstånd från Kanariska Kusträddningen, Salvamento Marítimo.

Av: redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

De civila myndigheterna värdesätter denna typ av övning, som är väsentlig för alla akutavdelningar - detta för att vara i optimal beredskap om en olycka skulle inträffa.

Övningsscenariot är följande: Efter en olycka kommer nödsignalen från Air Traffic Control Center, Kanarieöarna RCC, att varna alla organisationer iblandade i den här typen av räddningsinsats. Kort därefter sänds ett radiovarsel  ut via COSPAS-SARSAT-satelliten via Kanarieöarnas rymdcenter i Maspalomas. Räddningscentralen, bekräftar larmet och indikerar exakt var olyckan har inträffat. Från det här ögonblicket och med det redan etablerade scenariot kommer händelserna att utvecklas som om det vore en verklig situation. Detta involverar då koordinerade räddningsaktioner mellan flygmaskiner från flygvapnet, sjöfartsstyrelsen och Kanarieöarna.

Alla räddningsresurser integreras i övningen

Scenariot kommer att påverka ett landområde på minst två kvadratkilometer och i en senare fas börjar sjukhusen ta emot "skadade", både på Dr Negrín i Las Palms, via dess helikopter och sjukhuset San Roque Maspalomas, liksom Maspalomas vårdcentral. Alla resurser för nödsituationer på Kanarieöarna kommer att integreras och koordineras i denna övning, inklusive anhörigstödet. På Gran Canarias flygplats så kommer släktingar till "offren" för denna simulerade olycka att kontaktas inom ramen för övningen.

Studenter och professorer på olika institut och andra enheter kommer också att delta i simuleringen och dess observationsteam. Även internationella internationella observatörer, från SAR Rescue Services i Portugal, Senegal, Marocko, Kap Verde, Mauretanien och Elfenbenskusten, kommer att delta.

Tags