Örådet på Gran Canaria ber allmänheten att vara särskilt uppmärksam på brandrisken

Höga temperaturer, långvarig torka och låg luftfuktighet gör brandrisken särskilt stor på Gran Canaria nu och örådet ber folk att vara extremt försiktiga.

Brandbekämpning med helikopter i full gång på Gran Canaria i augusti 2016. Foto: Emergencias Gran Canaria

Grillning, skräpbränning och användning av maskiner som kan skapa gnistor är bland de främsta orsakerna till skogsbränder.

Även om högriskperioden för stora skogsbränder inte har börjat - den löper från 1 juli-30 september - så finns just nu redan förutsättningarna som behövs för att stora skogsbränder kan förekomma.

Under 30 procent luftfuktighet

Temperaturerna har idag varit över 30 grader på flera ställen, och luftfuktigheten är under 30 procent.
Om det samtidigt blåser upp finns alla de tre viktigaste faktorerna närvarande den så kallade "GIF fönstret", Great Forest Fire, vilket är den högsta riskklassen.

Hittills i år har det varit fem mindre bränder på landsbygden på Gran Canaria.

Förebyggande arbete

Örådet har under hela året utfört förebyggande arbete, såsom kontrollerade bränder och avverkning av död sly för att minska mängden av torr och brännbar vegetation. Det görs också brandväggar för att förhindra spridning av bränder.

130 personer arbetar med förebyggande åtgärder mot skogsbränder, och 100 personer som skall sättas i arbete under sommrsäsongen. Från juni till november finns två släckhelikoptrar stationerade i Artenara.

Tags