Kanarieöarna har fått två nya ambulanshelikoptrar

I onsdags presenterades Kanarieöarnas två nya ambulanshelikoptrar, med större kapacitet och bättre räckvidd, av regionala hälsovårdsministern José Manuel Baltar i Morro Jable på Fuerteventura.

Från presentationen av helikoptrarna igår. Foto: Gobierno de Canarias

Helikoptrarna tillhör nödtjänsten SUC (Servicio Urgencia Canarias), som drivs av den regionala regeringen på Kanarieöarna.

De ska vara utrustade med det senaste och bästa inom medicinsk utrustning och är av modellen EC145-C2, som passar bra för uppdrag på Kanarieöarna, enligt ett pressmeddelande från den regionala regeringen.

Baser på Gran Canaria och Tenerife

Helikoptrarna kommer att baserade på Gran Canaria och Tenerifes södra flygplats och skall vara i drift 365 dagar om året. Besättningen består av pilot, befälhavare, läkare och sjukvårdare.

Det finns avancerad medicinsk utrustning för livräddning (HEMS) ombord, och helikoptrarna kan rymma två patienter samtidigt och eventuellt familjemedlemmar. De har också en dörr bak förutom de på sidorna, vilket underlättar hanteringen av svårt skadade  personer..

Motorn är kraftfullare än de gamla helikoptrarna, vilket gör det lättare att landa och ta sig upp på höjder över 2000 meter över havet, i de fall helikoptrarna behöver nå höglänta bergsområden eller flyga över bergen.

Välutrustade

Den medicinska tekniken innefattar telemedicin där data överförs till och från ett koordinationsrum på marken, defibrillator, läkemedelsdoseringsutrustning och syreförsörjning för patienter med andningssvårigheter.
De har också en inkubator för transport av nyfödda.

Många flygtimmar på Kanarieöarna

Kanarieöarna är bland de områden i Europa som har flest flygtimmar inom vården.

I 2016 utförde SUC-helikoptrar i ögruppen 148 nödtransporter och 850 sekundära nödtransporter mellan sjukhus.

Från januari till september i år har det redan varit 80 nödtransporter och 672 sekundära transporter.

Tags