Apoteken hjälper polisen med äldrebrott

Kreditkortsbedrägeri, stöld, försummelse av grundläggande vård. Listan är lång av brott mot äldre människor. Nu får polisen hjälp från apoteken.

Förra veckan undertecknades ett avtal mellan Guardia Civil och Pharmacists Association i Las Palmas.

Avtalet, som har ingåtts inom ramen för Plan Mayor Seguridad, syftar till att förbättra polisens svar genom att använda apotek och deras yrkesverksamma som "agenter" för att upptäcka farosignaler tidigt.

I ett pressmeddelande från Guardia Civil säger de att man värdesätter apotekens som aktiv utövare inom hälsoområdet.

De har löpande professionell kontakt med äldre, vilket kan vara till extraordinär hjälp för polisen och myndigheter i deras arbete mot brottsligheten.

På grund av närhet och förtroende bland äldre kan apotek tidigt upptäcka och varna för kriminella handlingar. Exempel på varningar är många: Missbruk, bankbedrägerier, bedrägerier relaterade till tillhandahållande av tjänster och förbrukningsvaror [el, vatten, gas, internet och så vidare], användning av falska kreditkort, våldsamma metoder (småstöld och stöld av släktingar, grannar eller vårdgivare, vårdslöshet grundläggande vård (personlig hygien, mat, kläder, medicin, städning av hemmet).

För att uppnå målen i planen kommer Guardia Civil och Pharmacists Association att organisera åtgärder för att erbjuda specifik förebyggande information riktad till äldre. Kurser inleds också för att utbilda, vägleda och ge teknisk hjälp och support till hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar i miljön kring äldre människor.

Översättning:

 Thomas Nilsson<thomas.nilsson@canariajournalen.no>

Tags