21 procent ökning av antalet förfrågningar på andra språk till nödcentralen

112-samtal till nödcentralen på Kanarieöarna på andra språk än spanska ökade med 21 procent under 2017, det vill säga 2000 fler fall än under 2016.

Kontrollrummet hos nödcentralen på Kanarieöarna. Foto: 112 Canarias

112 är ett nödnummer som täcker alla akuttjänster på Kanarieöarna (och övriga Spanien) inom brand, räddning, polis och hälsa. Det är också ett nödnummer som används i EU, EES och i mobilnätet över hela världen.

11 februari är det Europeiska 112: e dagen, det vill säga Nödcentralernas dag, och därför informerar man på Kanarieöarna om hur många förfrågningar från utlänningar de fick i fjol:

Nästan 13 000

Den exakta siffran är 12 895. Den kanariska nödcentralen har anställda som talar engelska, tyska, franska och italienska samt spanska på kontrollrummet 24 timmar om dygnet och 365 dagar om året.

Detta har varit fallet sedan 1998, och tjänsten har blivit alltmer känd bland utlänningar de senaste åren. Från och med 2017 är de också anslutna till ett externt flerspråkigt telespråkssystem som gör att tjänsten kan expandera till mer än 40 språk.

Sju av tio på engelska

Nästan sju av tio utländska förfrågningar är på engelska, drygt sex är på tyska, en på tio på italienska och fyra på 100 på franska.

Typen av händelser från utlänningar var relaterad till säkerhetssektorn i nästan hälften av fallen (46,6 procent).

På andra plats kom sanitära händelser, som svarade för drygt en fjärdedel (26,7 procent), olyckor nummer tre med drygt tio (10,9 procent) och i mindre utsträckning tekniskt bistånd, bränder och händelser i samband med sjösäkerhet.

Totalt fick nödcentralen 511 764 förfrågningar år 2017 och passerade för första gången en halv miljon per hela året.

Nödcentralens flerspråkiga service hanterar varsel, förebyggande åtgärder och riktlinjer för åtgärder i händelse av risksituationer som riktar sig till turister som besöker Kanarieöarna.

Europeiska kommissionen uppmanar alla länder att observera nödnumret 112 den 11 februari.

Tags