122 farliga brunnar och grundvattensgrottor har säkrats på Kanarieöarna under de senaste åtta åren

Tragedin i julas i Totalán i Spanien, där en liten pojke dog efter att ha fallit ner i en osäker brunn, har gett ökat fokus på att säkra brunnar och andra grundvattenkällor samt vertikala tunnlar efter gruvdrift i Spanien.

Pozo del Puente del Barranco de Arucas, en 100 meter djup brunn i Arucas på Gran Canaria torrlades 1937. I denna brunn har dumpades Francos offer under inbördeskriget. Foto: Gobierno de Canarias

På Kanarieöarna regleras detta strikt av en lag som infördes i december 2008.

Under de senaste åtta åren har 122 brunnar och tunnlar som leder till grundvattenkällor stängts, rapporterar Canarias 7.

Sju personer dog 2007

Lagen infördes efter en tragedi i februari 2007, då sju personer dog i en osäker grundvattengrotta i Cuevas Negras på Teneriffa.

Det råder strikta straff för dem som inte skyddar osäkra brunnar och grottöppningar. Lagen ålägger regelbundna inspektioner både från regionala och lokala myndigheter.

Stänger permanent eller tillfälligt

Om en oskyddad brunn eller tunnelöppning upptäcks är ägaren skyldig att säkra den.

Om ägaren inte kan lokaliseras så gjuts öppningen igen av myndigheterna.  Om ägaren är känd och denne inte själv säkrar brunnen, blir den tillfälligt säkrad med ett nät på ägarens bekostnad.

På Gran Canaria finns det 2900 brunnar och andra underjordiska vattenreservoarer.

Tags