25 procent kostnadsreduktion för Spaniens första eltaxi

Ägaren till den första eltaxin i Spanien har sparat 25 procent på att använda elbil, inklusive bilköp, berättade han på Movelecs elbilsmässa i Las Palmas i helgen.

Elbilar körde i karavan i Las Palmas som avslutning på Movelecs elbilsmässa. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Roberto San José köpte elbilen 2011 och har sparat 75 procent av driftskostnaderna.

En annan fördel han drar är att kunderna får en bekvämare och mer avkopplande transport.

Har sparat 11 600 euro

San José kör en Nissan Leaf, och kostnaderna hittills, inklusive köp, har varit 36 ​​000 euro.

Med en liknande bil med förbränningsmotor skulle kostnaden vara 47 600 euro, påstår han.

Bilen kan köra 1000 kilometer till en energikostnad på 20 euro. Den har knappt haft några verkstadskostnader, i stort sett bara byte av luftkonditioneringsfilter till en kostnad av 50 euro.

50 procent restkapacitet efter sex år

Taxin har kört 327 000 kilometer. Batteriet är fortfarande det originalbatteri som skickades med bilen när den var ny och det har fortfarande en kapacitet på 50 procent.

När bilen var ny var det tolv streck för batterikapacitet. Efter 100 000 kilometer gick det ner till elva streck. Med de besparingar han har haft kunde han köpa två nya batterier, säger ägaren.

San José hävdar att nya elbilar har tillräcklig batterikapacitet att  de kan användas i två på varandra följande taxiskift, bland annat för att de kan snabbladdas. I dag garanterar biltillverkarna minst 70 procent av restkapaciteten efter åtta år.

Han använder även väntetiden mellan resor för att ladda batteriet i sin sexåriga bil.

40 laddstationer i Las Palmas

Las Palmas och Santa Cruz de Tenerife kommer att ha 40 laddstationer vardera för elbilar runt städerna i slutet av 2018, så laddning blir inte ett problem för taxibilarna.

Örådet har också ingått avtal om installation av 17 nya laddningsställen på andra platser på ön. Planen är att det ska vara högst 40 kilometer mellan varje laddstation.

Lenker

Ladestasjoner for elbiler 

Sammenlign bilpriser i Spania, inkludert elbiler, på OCU.

Tags