Biltur i bergen och längs kusten Santa Lucia och Agüimes

Under denna resa vill vi visa vad kommunerna Santa Lucia och Agüimes har att erbjuda. Liksom många andra kommuner på ön sträcker sig dessa från högt uppe i bergen och ända ut till havet. 

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

Santa Lucía är ett välmående bondesamhälle och centrum ligger högt upp i Tirajana-dalen. Turismen spelar en mindre roll än i grannkommunen San Bartolomé, inte minst på grund av att området har endast 5 km kustlinje med bara några få turistanläggningar av betydelse.

I Agüimes har heller inte turismen tagit över, och både staden med samma namn och Arinaga vid kusten är vanligtvis utanför allfartsvägarna för de flesta.

Morgontur längs motorvägen

Eftersom de flesta skandinaver bor längs kusten börjar vi resan från korsningen på motorvägen GC-1 norr om Arguineguin (avfart 56). Härifrån, följ vägen mot Las Palmas.

Från livliga staden till lugna bergen

Ta motorvägen vid utfart 31 El Doctoral / Juan Grande (24 km) och följ skyltarna till El Doctoral längs GC-500 (NB andra avfarten från rampen).

Vid den andra rondellen längs GC-500 (27 km), sväng vänster in på en bred aveny (följ skyltarna mot Santa Lucia).

Fortsätt rakt fram längs gatan i nordvästra utkanten av Vecindario,  knappa 3 km. Kör vidare till vänster mot Santa Lucia på GC-65 i en rondell efter totalt 30 km (vägnummer saknas på skylten vid avfarten från rondellen). Vägen leder först längs foten av bergen norr om byn Sardina del Sur. Bebyggelsen strax efter strövar upp över övergivna, öppna kullar med vidsträckta vyer. Vid korsningen med GC-551 över Era del Cardon (36 km), fortsätter till vänster längs GC-65.

Majestätisk "serpentinväg" längs bergskanten

Efter några kilometer svänger vägen kraftigt åt norr, och Vecindario med dess slätter försvinner ur sikte. Den mäktiga och övergivna Tirajana dalen utspelar sig mot horisonten.

Dalen 300 meter längre ner kan inte ses, men konturerna av den enorma canyonen är skrämmande nog. Vägen är smal och mycket krokig.

Föraren har tyvärr små möjligheter att njuta av utsikten eftersom det finns få ställen att stanna.

På jakt efter ur-invånare

Efter totalt 46 km, och sedan till vänster längs GC-651, skyltat mot La Sorrueda och La Fortaleza (Obs! Ta först av till  höger vid korsningen och sväng sen  huvudvägen när det är tomt på trafik i båda riktningarna). Man anländer efter knappa 2 km till naturumet La Fortaleza (se www.lafortaleza.es/en). Detta är öppet tisdag till söndag. 10.00 till 17.00, entré € 4.

La Fortaleza var en viktig plats för urínvånarna. De tre stora stenar som bildar det arkeologiska området är beströdd med grottor som användes dels som bostäder.

Från naturumet, kör 800 meter längre på vägen till slutet för att föra dessa närmare titt. Återvänd på samma sätt och kör till vänster 250 meter innan naturumet (skyltat Mirador de la Sorrueda).Vägen leder efter 150 meter till utsiktspaten. Njut av utsikten härifrån ner mot vattenbehållaren Embalse de Tirajana och bergen väster om dalen som sträcker sig upp över tusen meter över havet.

Återgå till huvudvägen och fortsätt norrut till Santa Lucia.

Oas i öknen

Den ödsliga och dramatiska dalgången har fått ge vika för en grönskande oas. Parkera vid parkeringen nedanför kyrkan (53 km). Ta gärna en promenad i den charmiga och välskötta gamlabebyggelsen runt kyrkan, och längs den södra sidan av torget.

Kyrkan är också värd att ta en titt i. För en längre promenad se karta i slutet av bildserien och sätt upp en rutt som passar er.

Börjar man bli hungrig så kan man gå till Bar Restaurante Calderalängs huvudvägen söder om parkeringen. Den kan särskilt rekommenderas.

Avskild idyll

Från Santa Lucia, återvänd en kort sträcka på samma väg. Håll sedan vänster längs GC-550 vid en korsning i den södra änden av byn (54 km).

Återigen försvinner civilisationen snabbt och och vägen går i sicksack över karga kullar bort från Tirajana-dalen ner till byn Temisas (62 km). Beläget i en avskild dalgång mellan höga åsar, med utsikt ända ut till havet, är detta en plats utanför de stora turiststråken.

Ett litet stopp på den klassiska baren El Chorro som ligger på huvudvägen, är ett måste här. Baren vid den lilla kyrkan nere i centrum, eller Tres Hermanos ännu längre ner i byn, kan också rekommenderas.

Här finns ingen flashig turistlyx, bara en rustik, traditionell inredning och enkel, traditionell och det mycket prisvärda kanariska köket.

Ta en promenad runt gränder, gränder och trappor i Temsias, som är ett idyllisk och välbevarat exempel på traditionell kanarisk arkitektur. Remissas är en av Gran Canarias bäst bevarade hemligheter.

Trevlig liten stad

Från Temisas bär det av längre ner mot de övergivna, öppna bergen till bebyggelsen plötsligt tar över igen i  staden Agüimes. Parkera gärna på parkeringen på höger sida i utkanten av staden (71 km) och ta en titt runt staden.

Gamla Stan med kyrkan, torget och den låga, välbevarade byggnader runt är värda ett besök. Här är tätt med små, mysiga restauranger och barer och butiker.

Agüimes har kvaliteter som gör att stadens politiker överväger att försöka få byn utsedd till en av Spaniens vackraste.

På Kanarieöarna ligger endast Tejeda högre upp i bergen.

Grottornas Dal

Fortsätt några hundra meter till en bred korsning i centrum. Följ här GC-100 skyltade vänster mot Ingenio och Guayadeque förbi en bensinstation.Sväng vänster 400 meter senare vid en korsning strax innan GC-100 svänger vänster på kanten av en ravin i utkanten av bebyggelsen.

En brun skylt med vägnummer GC-103 visar vägen till Guayadeque, som är nästa utflyktsmål. Den nedre delen av den mäktiga ravinen Barranco de Guayadeque kommer snart att kunna ses. Flera hundra meter höga klippor reser sig upp på båda sidor av dalen. Här finns små bosättningar där människor fortfarande lever i grottbostäder, numera även med alla moderna bekvämligheter.

Underjordisk middag

Vägen slutar halvvägs upp i dalen vid foten av den distinkta bergstoppen Montaña de las Tierras, som täcker större delen av dalen (81 km).Grottrestaurang Tagoror är en utmärkt plats för lunch (se www.restaurantetagoror.com). Finns det ett behov av sträcka på benen, kan man gå på långpromenad på grusvägen upp i dalen, återvänd på samma väg.

Eller ta en kortpromenad på stigen från grottrestaurangen bland grottbostäder, blommor och grönska. Här finns också en liten grottbutik med kanariskt hantverk, vin och livsmedelsprodukter.

Det finns också möjligheter för fler långa och lite tuffare vandringar härifrån.

Havet lockar

Man återvänder längs samma väg till korsningen vid bensinstationen i centrala Agüimes (91 km). Härifrån på GC-100 kör västerut och söderut ner längs slätterna.

Håll stadig kurs rakt längs GC-100 som leder under motorvägen GC-1 och kär längs kanten av ett stort industriområde (Poligono Industrial de Arinaga) till utkanten av bebyggelsen i Arinaga (101 km).

Vid rondellen här, sväng vänster och följ gatan längs utkanten av tätorten 1,5 km till en stor parkering nära havet (102 km).

En överraskning på kusten

De i hög grad moderna och ganska smaklösa byggnaderna på norra sidan av staden, och den taggiga, breda grusslätterna i norr verkar verkligen inte ge rätt intryck av vad vackra tätorten Arinaga har att erbjuda.

De som vill sträcka på benen ordentligt kör av mot toppen som ruvarr vid horisonten i norr. Detta är Montaña de Arinaga. Diken, tunnlar och bunkrar från andra världskriget gör resan upp särskilt intressant.

Fyr med restaurang

För en lättare vandring gå mot fyren några minuters promenad norrut från parkeringsplatsen. Byggnaderna ligger fint på höjden med utsikt över havet. Fyren är nyligen restaurerad till en kostnad av nästan 800 000 euro. Fyren härrör från 1897, med ett modernt torn som restes i tillägg till det gamla, omkring 1985.

Det är en trevlig sightseeingtur att följa den breda gångvägen söderut förbi ett monument på en obebyggd tomt och nedför trapporna till havet.

Restaurante "Hornos de la Cal" precis till vänster är en bra plats för lunch med ett stort utbud av färsk fisk. Restaurangen är inbyggd i klipporna där tidigare  kalkbärrningsugnar.

Fortsätt promenaden längs havet sydväst förbi bebyggelsen längshavet, utan störande trafik i närheten. Man passerar flera restauranger och den steniga stora stranden 2 km från parkeringsplatsen.

Vanligtvis är här ingen trängsel avturister, och på vardagar finns det knappast en själ på stranden.

Antingen återvänder  man genom stan eller går ner samma väg man kom.

Sugen på shopping?

Tillbaka på motorvägen, följ denna söderut. För de som älskar shopping, rekommenderar vi en avstickare till shoppingcentret Centro Comercial Atlantico (ta bort avfart 28 på motorvägen).

Centret ligger en kort bit från motorvägen.

Sängfösare i havsbrisen?

Frestar inte shopping, sväng vänster i rondellen innan köpcentret och kör söderut parallellt med motorvägen. I den tredje rondellen (113 km) sväng vänster och följ skyltarna mot Pozo Izquierdo. Vägen når kusten inom några kilometer.

Promenera norrut längs strandpromenaden. Troligtvis blåser vinden hårt i håret eftersom  Pozo Izquierdo är en av de blåsigaste platserna på ön. Den lilla byn har därför blivit ett internationellt centrum för vindsurfare.

Återvänd sedan till motorvägen i riktning söderut. Exit 56 på Arguineguin nås efter totalt 148 km körning.

Räkna med ungefär fyra timmars körtid.