Unik blomma upptäckt på La Gomera.

En unik blomma har upptäckts av två klättrare under en vandring på La Gomera.

Den unika blomman Lotus gomerythus har hittats på La Gomera.Foto: Sebot

Blomman, kallad Lotus gomerythus, tillhör växtsläktet Tiriltunger, i ärtblommafamiljen. Ett enda exemplar av denna art har hittats på ön La Gomera.

De två klättrarna blev förundrade när de nådde den smala toppen på öns södra del. Långt borta från tänderna på getter och kaniner, omgiven av höga berg och knappt någon vegetation, upptäckte de en "hängande trädgård" med cypress, olivträd, lavendel och flera andra växter.

De märkte en buske med röda blommor formade som en duvnäbb. De gissade att den kunde vara speciell,  till skillnad från de fyra kanariearter av tiriltunga som är kända sen tidigare; två på Teneriffa och två på La Palma. Alla hotas allvarligt av växtätare som införts av människor.

Fyndet är en av åtta på spanska territoriet på en lista över tjugo nya växter världen över.

Trots hundratals insamlingskampanjer genomförda av La Sociedad Botánica Vicola (SEBOT) hade denna blomma på sluttningen  gått obemärkt förbi.

SEBOT är en federation som nyligen bildades av fem vetenskapliga miljöer. De skapades för att samla spanska botaniker och ge synlighet för växtens biologisk mångfald, främja forskning, kunskap och bevarande bland invånarna i landet.

Målet är att vara "referensorganisation för forskning, överföring och vetenskaplig spridning av växter och växtlandskap i Spanien", som den förste presidenten, Juan Carlos Moreno Saiz förkunnade.