Tirma och Tufia spårar upp olagligt gift på Gran Canaria

På Gran Canaria, finns nu en hundenhet med två hundar, Tirma och Tufi, som skall sniffa sig fram till illegala gifter som används i naturen och i  jordbruken.

Tirma och Tufia hundar

Tirma och Tufia presenterades för pressen av örådet på Gran Canaria i veckan. 

Den nya hundenheten har av örådet Gran Canaria kallas "hundenhet för detektering av toxiner" ( "Unidad Canina para la Detección den Veneno"), och akronymen UCID används.

UCID är Kanarieöarnas första specialiserade hundenhet för detta ändamål, skriver örådet i ett pressmeddelande.

Tirma och Tufia är belgiska fårhundar av rasen malinois. Båda är tikar. De kom till Gran Canaria som valpar förra sommaren och har genomgått ett åtta månaders träningsprogram.

Det finns är speciellt två varianter av gifter som det läggs vikt på att spåra upp; bekämpningsmedlen karbofuran och aldicard. Dessa är de vanligaste olagliga gifterna.

Ämnena utgör en allvarlig fara för vilda djur, fåglar och husdjur och kan också vara farliga för människor. Dessutom lagras de upp i livsmedelskedjan.

Det är speciellt fåglar som är utsatta på Gran Canaria, bland annat kråkor, hökar och ugglor.

Hundarna kommer också att användas för inspektion och uppspårning av fåglar som dödats av elektriska stötar längs högspänningsnätet för att avgöra var elnätet utgör störst fara för fåglarna.

Tags