ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 08. JULI 2017 - SIST ENDRET 09. JULI 2017
Superdatorn Teide-HPC på Tenerife är Spaniens näst mest kraftfulla och en del av Alix projektet. Det är en mycket viktigt IT-nav för Kanarieöarna som internationell nod för telekommunikation. Foto: Cabildo de Tenerife.
Superdatorn Teide-HPC på Tenerife är Spaniens näst mest kraftfulla och en del av Alix projektet. Det är en mycket viktigt IT-nav för Kanarieöarna som internationell nod för telekommunikation. Foto: Cabildo de Tenerife.

Stärker bredbandsnätverket på Kanarieöarna

Örådet på Tenerife och telekommunikationsföretaget Vodafone har tecknat avtal om att förbättra telekommunikationen via nya undervattenskablar. Vodafone stärker även mobilnätet under sommaren.

ANNONSE

Möjliggör nätverk

Mellan Kanarieöarna och Cadiz på fastlandet har den oberoende, nationella teleoperatören Canalink, som ägs av teknikföretaget Iter på Tenerife, byggt upp ett nätverk av fiberoptiska undervattenskablar.

Canalink är en del av Alix, ett stort projekt som kommer att omfatta upprättandet av en kommunikationsanordning för telekommunikationskablar, som kallas D-Alix, Tenerife.

Syftet med Alix och Canalink är att ge Kanarieöarna bättre telekommunikation och lägre priser genom ökad konkurrens i och med att flera telekommunikationsföretag släpps in på marknaden.

De olika teleoperatörer som finns i den spanska marknaden har möjlighet att dra nytta av Canalink och Alix.

Har 100 GBps i sikte

Avtalet som örådet på Tenerife tecknat med Vodafone den 7 juli har tioårs varaktighet och innebär att teleföretaget kommer att ha tre telekommunikationsvägar för Kanarieöarna.

Detta gör det möjligt för företaget att införa 100 gigabyte per sekund i ögruppen genom framtida utbyggnader av undervattenskablar.

Syftet är att se till att alla invånare på Kanarieöarna får en god service som motsvarar fastlandets. Idag Vodafone erbjuder hastigheter upp till 300 megabyte per sekund för dem som har tillgång till företagets fiberoptiska nät.

Enligt myndigheterna på Tenerife var kostnaden för megabyte kapacitet på Kanarieöarna elva till tolv euro för några år sedan, och nu, tack vare Alix, är den nere i två euro.

God 4G täckning

Enligt Vodafone täcker det trådlösa 4G-nät idag 99 procent av Kanarieöarna. På det spanska fastlandet täcker det mindre, 96 procent.

Enligt företaget stärks det mobila nätet på Kanarieöarna i sommar, bland annat till följd av avskaffandet av roamingavgifter som beräknas producera fyra gånger högre mobiltrafik.

Detta är Canalink och Alix:

Canalink grundades 2004 och är en oberoende operatör av optiska undervattenskablar för bredbandskommunikation. Företaget ansvarade för att det lades en kabel mellan Tenerife och Andalusien (Cadiz) och flera uppkopplingar mellan Kanarieöarna under 2011.

Detta ger Kanarieöarna ett telekommunikationsnätverk som är i linje med vad som finns på fastlandet och en konkurrenskraftig miljö för telekommunikation.

Alix-projektet syftar till att göra Tenerife, och i förlängningen resten av Kanarieöarna, till en global telekom-nod (www.proyectoalix.com). Tanken är att avreglera telekommunikationsmarknaden mellan Kanarieöarna och fastlandet, och öppna utländska marknader för kanariska företag och vice versa.

Sex internationella kabelsystem

Örådet på Tenerife är också särskilt engagerade i att det skapas infrastruktur som kan få ner kostnaderna mellan ön och kontinenterna Afrika, Europa och på medellång sikt, Amerika.

Datacentret D-Alix erbjuder en inkörsport för kablar och operatörer där upp till sex internationella kabelsystem kan göras tillgängliga.

Tre nya projekt är på gång:

- ACE (Afrika Cost till Europa), WACS (Västafrika Cable System (WACS) och elnätet Street Technologies (MST) / Main One Cable Company.

Befintliga kablar är South Atlantic 3 (SAT-3) / West Africa Submarine Cable (WASC) / Pencan 7; Atlantis-2 / Pencan 6; och South Atlantic-2 (SAT 2).

Nationella kabelsystem

Tenerife - Cadiz: Det finns två undervattenskablar på 1500 meters  längd med fyra par av fiberoptik med en kapacitet på 11 terabyte per sekund vardera. Huvudsystemet ansluter Rota (Cádiz) med Grana de Abona (Tenerife), där det nämnda databehandlingscentret D-Alix är beläget.

Canalink och Alix har lett till att telekom-monopolet på Kanarieöarna är brutet. Fibernät har också en avgrening till Marocko vilket ger Kanarieöarna och det spanska fastlandet en anslutning till Afrika.

Regionala kabelsystem

Det går underjordiska fiberoptiska kablar med hög kapacitet mellan Caletillas Tenerife och Telde på Gran Canaria och mellan Granadilla de Abona på Teneriffa och La Palma.

Det går också en mellan Granadilla och La Isleta på Gran Canaria.

ANNONSE

Konsert med Kristin Asbjørnsen på Tenerife

26.04.2018 20:00

MUSIKK: Konsert med den norske sangerinnen Kristin Asbjørnsen på Tenerife i Espacio Cultural Caja Canarias i Santa Cruz de Tenerife.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE