Smugglade kokain i dubbelgolv med avancerad öppningsmekanism

Kanarieöarnas polis har arresterat sju personer som misstänks ha smugglat stora mängder kokain i fordon med dubbla golv och hemliga utrymmen.

Här hittar polisen kokain som är gömd i ett dubbelgolv i en personbil. Golvlåset kan öppnas genom att man trycker på kontrollerna på fordonets instrumentpaneler i en viss ordning. Foto: Guradia Civil

Kokainet smugglades till Kanarieöarna från fastlandet i bilar med två olika slags hemliga rum, skrev polisen i ett pressmeddelande.

En typ bestod av ett dubbelgolv som öppnades genom att trycka på en speciell kombination av ljus och fönsterhissar på bilens instrumentpanel.
Den andra typen var ett rum svetsat på basen och hade ett lock som kunde öppnas mekaniskt med en specialnyckel.

Hittade kokain i lastbil med hemligt rum

Kokainet smugglades vidare mellan de olika Kanarieöarna med en lastbil där ett inre utrymme var dolt av en massa stora tungmetallplattor.

I en sådan lastbil hittade polisen sju kilo kokain när lastbilen skulle gå ombord på en färja till Gran Canaria från Santa Cruz de Tenerife.

Föraren arresterades och den vidare undersökningen ledde till att sex personer i Granadilla de Abona och Arona på Tenerife och Los Llanos de Aridane i La Palma arresterades. De två gripna gängedarna är från Los Llanos de Aridane.

Pengatvätt i restaurangen

Tre av de gripna är från Kanarieöarna, tre är från Colombia och en är från Marocko. Ledaren lär ha sett till att drogpengarna tvättades i en restaurang som hans fru drev i Los Llanos de Aridane.

Gängledaren ska ha håvat in mer än 1 miljon euro i månaden på narkotikasmugglingen.

Polisen har beslagtagit ett exklusivt hus, 21 fordon, över 9000 euro i kontanter, tio kilo kokain, ett stort antal mobiltelefoner, en hydraulisk press och olika kemikalier för att blanda ut kokain. Restaurangen är stängd och förseglad och flera bankkonton har blockerats.