ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 06. OKTOBER 2017
Fem glada entusiaster i Skandinaviska klubben i San Agustín önskar gamla och nya medlemmar välkomna framför skylten med klubbens många aktiviteter: Ingalill Ahlqvist, Solweig Lansgård, Margaretha Kristoffersson, Lars Ehnbom och Johnny Holmen. Foto: Hugo Ryvik
Fem glada entusiaster i Skandinaviska klubben i San Agustín önskar gamla och nya medlemmar välkomna framför skylten med klubbens många aktiviteter: Ingalill Ahlqvist, Solweig Lansgård, Margaretha Kristoffersson, Lars Ehnbom och Johnny Holmen. Foto: Hugo Ryvik

Skandinaviska klubben slår till med flera nya aktiviteter denna säsong

Skandinaviska Klubben på Gran Canaria har i år flera nya aktiviteter på gång såsom fotbollsresor, "Gubbröra", "tjejmys" och skrivkurs, och skulle vilja ha in fler yngre medlemmar.

ANNONSE

Skandinaviska klubben

Skandinaviska klubben i San Agustin, Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

De stora fönstren längs klubblokalens fasad i San Agustin har fått påmonterat nya markiser inför denna säsong som gör att solen inte längre gör det så varm inne I lokalerna.

Skandinaviska klubben.

Skandinaviska klubben på Facebook.

Skandinaviska Klubben är en kulturell, icke-politisk och ideell förening för Gran Canaria, baserad på volontärarbete. En majoritet av medlemmarna är svenska, men det finns också norska, danska och finska medlemmar.

Huvudkontoret ligger i Las Palmas, och på södra Gran Canaria finns en avdelning i San Agustin. Båda verksamhetsställena öppnade dörrarna för säsongen 2 oktober.

- Här i San Agustin, har vi haft en ökning av antalet medlemmar under de senaste åren, och nu har vi cirka 400 medlemmar, säger Solweig Lansgård, som är aktivitetssamordnare i klubben.

Nya aktiviteter kan locka yngre medlemmar

Klubben har fått rykte om sig att vara pensionsklubb, eftersom många medlemmar är äldre. Lansgård är dock angelägen om att få med även yngre skandinaver.

- Det kräver att vi har aktiviteter som kan locka till sig yngre människor, och att yngre människor kan ställa upp för att driva dessa aktiviteter, säger hon.

Fotbollsresor till La Liga matcher i Las Palmas

Fotbollsresor kan vara en sådan aktivitet. Klubben har förbeställt 20 platser på hemmamatcherna i fotbollslaget UD Las Palmas den här säsongen.

Las Palmas spelar i den spanska högsta divisionen mot kända stora lag som Barcelona och Real Madrid, så här finns en chans att titta på fotboll på europeisk toppnivå med världsstjärnor på planen.

Måndagen den 16 oktober organiseras den första fotbollsturen. Då  spelar Las Palmas mot Celta.

Ny skrivkurs

Skrivkurser kan också vara en aktivitet som lockar yngre medlemmar. De arrangeras  i San Agustin och riktar sig både till människor som inte har skrivit tidigare och mot människor som är mer erfarana skribenter. Varje individ skriver ur sitt perspektiv.

Skrivarkursen körs fem gånger med start den 14 november. Kursen kommer att ledas av Kajsa Öberg, som är utbildad skrivpedagog.

Manskvällar och kvinnokvällar

På gubbröran i San Agustin är det meningen att klubbens manliga medlemmar, både äldre och yngre, skall inta köket och laga till en stor festmåltid som de sen njuter av tillsammans i hyggligt sällskap där mansfolk kan få tala fritt.

Tjejmys  är samma typ av arrangemang, men för kvinnor.

Den första den gubbröran (gubbträffen) utan inblandning av kvinnor skall hållas den 27 oktober i San Agustín, och den första tjejmysen (kvinnoträffen) utan inblandning av män hålls 17 november i San Agustín.

Därefter organiseras dessa aktiviteter oftast en gång i månaden.

I Las Palmas är en mansfri verksamhet, "Mingel för kvinnor",en av årets nyheter,

En annan nyhet i år är en regelbunden strandpromenad från San Agustin till Maspalomas varje fredag ​​från den 3 november.

- Medlemmar brukar få idéer för nya aktiviteter under säsongen, i tillägg till de som redan är på agendan, säger Lansgård. 

Aktiviteter varje dag

Förutom dessa nyheter fortsätter den mycket vitala klubben med regelbundna och speciella evenemang varje dag i veckan, både i San Agustin och Las Palmas.

Det kan nämnas bridge, boule, yoga, spanskakurs, bokcirkel, gymnastik, bowling, café, minigolf, schack, poker, matlagning, promenader, räkaftnar, diverse olika föredrag, musikkvällar, olika utflykter, konsertturer, bergsvandringar, konst promenader, utställningar, filmkvällar , barnteater, frågesporter, vinprovning, livräddningskurs, strandfest, shopping, hantverk, nattliv, Lucia-firande och julbord.

Öppen vecka i november

Från den 4 till 12 november organiserar den skandinaviska klubben i San Agustin öppen vecka.

Caféet, biblioteket och expeditionen öppnar då  måndag till fredag ​​från 10 till 13 för alla som vill besöka klubben ock kan prova olika aktiviteter till ett speciellt pris. Vissa arrangemang är också gratis.

Samma vecka blir det dessutom utöver ordinarie verksamhet en vernissage med konstnären Micce Rylander. Det arrangeras även en vingårdsutflykt och det blir en trädgårdsutställning.

Söndagarna den 5 och 12 november samt 3 december ordnas informationsmöten för nyfikna och nya medlemmar i San Agustín klockan 19-20. Ingen förregistrering krävs.

I klubblokalerna finns också ett bibliotek där medlemmar kan låna böcker och filmer och få tillgång till gratis wifi (trådlös internetuppkoppling).

Klubben publicerar också tidningen Palmbladet tre gånger om året med artiklar, användbar information och en överblick över aktiviteterna.

Klubbens historia

Redan i början av 1960-talet fanns en svensk klubb i Las Palmas. Den skandinaviska klubben fortsatte denna verksamhet när den bildades 1965. Pionjärerna startade svensk skola och svensk församling på ön.

Klubben lånade ett litet klubbhus gratis under de första åren. Senare hyrdes en lokal med expedition och läsrum i Calle Pascual i Las Palmas.

Klubbens stadgar godkändes av örådet på Gran Canaria 4 oktober 1973, medan Franco fortfarande styrde landet.

Samma år fick klubben tillstånd från de spanska myndigheterna att genomföra så kallade föreningsflygningar. Det vill säga att de kunde ordna charterflyg direkt från flygbolagen.

Dessa flyg från Sverige till Gran Canaria blev mycket populära och ledde till att klubben byggde en upp solid föreningsekonomi. Detta gjorde det möjligt att köpa sina egna lokaler ipå Manuel Gonzales Martin gatan  i Las Palmas 1977, där huvudkontoret fortfarande ligger.

Rymliga  lokaler i San Agustín

Senare skapades avdelningen San Agustin.

Där hyr klubben idag rymliga lokaler med uteplats i turistorten Monte Rojo, och driver sin verksamhet från oktober till april varje säsong.

Läs också

Svenskarnas räddare i nöden går i pension

Odd Are Tveit er utnevnt til Norges nye konsul på Gran Canaria

Norges nye ambassadør til Spania er på sitt første offisielle besøk på Kanariøyene

ANNONSE

Mango- og avokadomesse i Puerto de Mogan

01.09.2019 10:00 - 01.09.2019 14:00

Feria de Mango y aguagate de verano er en messe for mango og avokado som arrangeres på Plaza de las Gañanías i Puerto de Mogan.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE