Jättesatsning på kanarisk tonfiskfångst

Konserveringsföretaget Calvo investerar i tonfisk (Katsuwonus pelamis) på Kanarieöarna med projektet Atún Canario Sostenible, ett projekt som syftar till att certifiera tonfiskfiske av MSC (Marine Stewardship Council).

Med vid presentationen av tonfisksatsningen var Óscar Hernández, Antonio Morales, Alberto Encinas, Antonio C. Dorta och Alberto Martín. Foto: Calvo

Satsningen presenterades häromdagen på Elba Hotel Vecindario Aeropuerto. Det som började 2016 med köpet av ett fartyg i industriområdet Arinaga har utvecklats till försäljning av konserverad tonfisk. Projektet marknadsfördes av Calvo Group, i samarbete med företaget Atunlo och med stöd från MSC.

Totalt trettio fiskefartyg från Gran Canaria och Teneriffa, levererar tonfisk till Calvo, som har investerat 350 000 euro i anskaffning av anläggningar i industriområdet Arinaga. Man planerar att spendera minst 200 000 euro ytterligare i projektet.

Representanter för fiskarföreningarna och distributionskedjorna deltog under presentationen. Generaldirektör för fiskeri i Kanarieöarnas regering, Antonio Carmelo Dorta; presidenten för Cabildo de Gran Canaria, Antonio Morales; Agüimes borgmästare Óscar Hernández; chef för fiskerinäringen i MSC, Alberto Martín; chef för att köpa och sälja tonfisk i Calvo-gruppen, Miguel Peña; och Calvo Group generaldirektör, Alberto Encinas.

 Encias förklarade att projektet är en del av företagets hållbarhetsmål. Calvos mål är att år 2025 ska 100 procent av tonfisken skördas med hållbar fiskeutrustning.

- För att uppnå detta kan Kanarieöarna spela en grundläggande roll, underströk han.

Från MSC sa Alberto Martín, ansvarig för fiskeriet:

- Kanarieöarna är en mycket bra plats för denna typ av initiativ på grund av dess rika fisketradition.

Både fiskeridirektören i Kanarieöarnas regering, Antonio Carmelo Dorta, och presidenten för Cabildo de Gran Canaria, Antonio Morales, uppskattar initiativet. Inte bara för att det främjar arbetet i den kanariska tonfiskflottan, utan också för att det hjälper till att öka medvetenheten om behovet av att bevara och respektera resurser i ett sammanhang som kännetecknas av kampen mot klimatförändringar.

Under presentationen meddelade Calvo att tonfisken som redan säljs exklusivt på öarna snart kommer att finnas tillgänglig på fastlandet.

Katsuwonus pelamis

Så här ser den aktuella fisken ut.

På  svenska är namnet Bonit.

Tags