ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 08. MAI 2018 - SIST ENDRET 09. MAI 2018
Lägenhet till salu i Las Palmas. I vissa distrikt har hyrespriserna skjutit kraftigt i vädret och den starkt ökande massturismen får skulden. Foto: Hugo Ryvik
Lägenhet till salu i Las Palmas. I vissa distrikt har hyrespriserna skjutit kraftigt i vädret och den starkt ökande massturismen får skulden. Foto: Hugo Ryvik

Protestmarscher på gatorna mot ökande massturism

På lördag arrangeras protestmarscher i städer på Kanarieöarna och i flera städer i Europa mot massturismen i städerna.

ANNONSE

Kravet är en turistmodell i städer som inte orsakar att invånarna trycks ut.

På Kanarieöarna är protestmarssher anordnade på Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura och Teneriffa, där det har etablerats plattformar mot "turistifiering"

För höga hyrespriser för boende

Kraftigt stigande hyror för fast bostäder, upp till 40 procent på vissa ställen, betyder att många boende har problem med att ha råd att bo i städerna.

Många tycker att husägare höjer hyran för mycket för att de ska kunna betala

.
I Arenales och Triana i Las Palmas lär en del har upplevt en hyreshöjning på 500 euro per månad, och i La Isleta en ökning med mer än 300 euro, säger en medlem av folkplattformen mot massturism på Gran Canaria, enligt tidningen Canarias 7.

Skyller på uthyrning av fritidshus

Ökad uthyrning av fritidshus genom hyresplattformar får stor del av skulden, eftersom det leder till fler permanenta bostäder på marknaden och högre hyrespriser för dessa.
Många investerare investerar i bostäder för att hyra ut som semesterbostäder.

Hyresgäster avslås enligt uppgift i hela bostadshus i Fuerteventura eftersom ägarna hellre vill hyra ut som fritidshus, vilket är mycket mer lönsamt.

Las Palmas har nu drygt 1000 fritidshus som är registrerade för uthyrning hos myndigheterna.

Växande problem i Playa de Arinaga

Det har också börjat bli ett problem i den lilla kuststaden Playa de Arinaga i Aguimes kommun, på sydöstra Gran Canaria.

Där fanns 107 bostäder registrerade att hyra som semesterbostäder i slutet av mars, enligt Canarias 7, som har intervjuat kommunalrådet Raul Martell från kommunen.

Totalt fanns det 2323 stugor i Gran Canaria som hyrdes ut, men det hyrs också ut olagligt.

I turistkommunen Mogan på sydvästra Gran Canaria finns väl över 200 registrerade fastigheter på listorna, och särskilt många i Arguineguin, Playa de Mogan, byn Mogán och Tauro. Turist Puerto Rico har ganska många jämfört med dessa platser.

Gran Canarias främsta turist kommun, San Bartolome de Tirajana i söder, har nästan 300 fritidshus som är registrerade för uthyrning på turistföreningens listor.

Billigare att äga - men många får inte inteckningslån

I tätbefolkade områden i städerna, är det nu upp till 40 procent dyrare att hyra bostäder än att betala på en inteckning för liknande bostäder, men många har så låg inkomst att de inte kan få lån.
Således tvingas de fortsätta att hyra, enligt en studie av bostadsbehoven i Spanien.

I ortsdelen Las Canteras i Las Palmas till exempel: för en lägenhet där bostadslån kostar 420 euro i månaden kan samma lägenhet hyras för 650-700 euro i månaden, och en där bostadslån kostar 350 euro hyrs ut till 500-550 euro.

Går i tåg genom Las Palmas

I Las Palmas samlas protesterande invånare klockan 11 på lördagen i en marsch som kommer att gå från Saulo Toron till Plaza del Pilar i Guanarteme.

Protesterande invånare i 14 södra europeiska orter, varav nio i Spanien, har organiserat sig mot massturism i Red de ciudades del sur de europa ante la turistización (Red Set).

 
De spanska städerna och områdena är Kanarieöarna, Barcelona, ​​Madrid, Malaga, Girona, Palma de Mallorca, Pamplona, ​​Sevilla, San Sebastian och Valencia. Tarragona i Malta, Venedig och Lissabon ingår också.

Listar upp problemen med massturism

Red Set pekar ut i en video och på Albasud.orgs hemsida problemet med okontrollerad ökning av hyrorna på grund av ökande semesteruthyrning. Titta på videon här (extern länk).
Dessutom säljer allt fler butiker varor som är riktade till turister snarare än invånare, så att boende i allt högre grad reser till affärer som har vad de behöver.

Dessutom fyller turisterna upp gator, torg och kollektivtrafik, så att ekonomin riktar sig mot turism på bekostnad av andra industrier, och så att jobben inom turistnäringen har de lägsta lönerna och de sämsta arbetsförhållandena.

Dessutom ökar föroreningar och avfallsvolymer, mer vatten förbrukas och byggandet av infrastruktur som flygplatser, hamnar och vattenreningsverk skadar miljön och kostar pengar för befolkningen.

Problemet med en stark ökning av massturismen har varit särskilt tydlig i Barcelona och har också gett stor utslag i Palma de Mallorca.

Fuerteventura hårdast drabbat

På Kanarieöarna är det på Fuertventura det har varit mest uppenbart, men senast också i Las Palmas och på andra håll i övärlden.

En ny utgåva av lagen om uthyrning av fritidshus är under behandling på Kanarieöarna, och många väntar på spänning om hur det kommer att bli.

Palma de Mallorca har skärpt reglerna starkt med en mycket restriktiv ny lag mot uthyrning av fritidshus där uthyrning inte är tillåtet i bostadshus, endast i bostäder där endast en familj bor och med mycket höga böter för oregistrerad olaglig uthyrning.

Förnekar boomen i stuguthyrning

Föreningen Ascav, som representerar hyresvärdar för semesterbostäder på Kanarieöarna och har cirka 1200 medlemmar med totalt 7000 fritidshus uthyres, nekar i ett pressmeddelande till att det skulle finnas en uppgång i uthyrningen av semesterboende på Kanarieöarna.

Det är uppenbart att antalet semesterboende hyrda på Kanarieöarna har ökat med 3487 på tre år till 31 675 år 2017, vilket de inte anser vara mycket.

Trots att hyrespriserna på fastigheter ökade med 11,6 procent från 2016 till 2017 var prisnivån förra året fortfarande 1,9 procent lägre än 2007, med tanke på statistik från Kanarieöarnas statistikcentral Istac , ministeriet för offentliga arbetstagare och bostadsfinansieringsbolaget Tinsa.

Läs också

20.000 innbyggere på Kanariøyene sliter med å finne leieboliger

Boligleien har steget mest på Kanariøyene

Hevder at kvalitet, prisnivå og regulering kan motvirke turismefobi på Kanariøyene

Opptil 40.000 euro i bot for boligeiere som leier ut ulovlig til turister

Utlendinger kjøpte 31 prosent av boligene som ble solgt på Kanariøyene i 2017

Stadig færre fastboende nordmenn og svensker på Kanariøyene

Kanariøyene vil øke presset mot ulovlig utleie av ferieboliger

Debatten om utleie av ferieboliger blusser opp etter forbud i Palma de Mallorca

Foreslår å innføre tak for utleie av ferieboliger på Kanariøyene

Hevder at Kanariøyenes hotellkapasitet har nådd taket

Den typiske Airbnb-leiligheten i Las Palmas dro inn 4250 euro i 2017

Se hvor det er dyrest og billigst å overnatte på Kanariøyene

Leieprisen for ferieboliger steg med ni prosent i 2017

Las Palmas har 1749 ferieboliger på Airbnb

Hevder at kvalitet, prisnivå og regulering kan motvirke turismefobi på Kanariøyene

Opptil 40.000 euro i bot for boligeiere som leier ut ulovlig til turister¨

To personer pågrepet for svindel med utleie av ferieboliger

Nesten åtte av ti hotellsenger på Kanariøyene var belagt i 2017

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

ANNONSE

Kari Svendsen opptrer i Arguineguín

21.02.2019 18:00

Kari Svendsen opptrer med banjo og sang i Sjømannskirken i Arguineguín.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE