Ny beräkningsmodell på internet för kostnad / nytta med solceller

Kanarieöarnas regionala regering har tagit fram en virtuell kalkylator för att räkna fram kostnadseffektiviteten för solceller på sina webbplatser.

Solceller på messehallen Infecar i Las Palmas. Interessen for solceller på privathus er på vei opp etter at Kanariøyene fikk unntak fra Spanias særskatt på solenergi fra årsskiftet. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Kalkylatorn kan användas för att beräkna hur mycket solpaneler i privathuset kommer att kosta, hur mycket du kan spara i energikostnader, hur länge återbetalningsperioden kommer att bli, hur investeringen betalar sig och hur mycket din årliga underhållskostnad kommer att bli.

Du kan också ange olika varianter för att hitta optimal installation, t.ex. med eller utan batteri.

Du börjar genom att välja på en karta över Kanarieöarna där solcellerna kommer att installeras.

Exempel på 15 kvadratmeter solceller

Kalkylatorn ger detta resultat för 15 kvadratmeter solceller där 45 procent av installationskostnaderna subventioneras och 15,11 procent av kraftproduktionen säljs på elnätet.

- Installationskostnader med subventioner: 1732 euro.

- Besparingar per år: 245 euro.

- Årligt underhåll: 56 euro.

- Återbetalningstid: 11 år.

Solcellskalkylatorn hittar du här. Den är utvecklad av Kanarieöarnas tekniska institut, ITC.

Undantaget från solskatten

Kanarieöarna blev i år undantagna från Spaniens särskilda skatt solenergi, och myndigheterna förväntar sig att anläggningarna ska påskynda utvecklingen för både företag och privatpersoner.

I dag är det inte många anläggningar installerade, bara 81 solsystem på totalt 1,3 kilowatt installerad kraft, skriver regionen i ett pressmeddelande. På Gran Canaria finns 800 av dessa kilowatt, på Teneriffa 331 och på Fuerteventura 176,4.

Bidrag för installationskostnader kan begäras av både privat och företag. Hittills har 592 000 euro beviljats ​​subventioner till 36 anläggningar.

Nu kommer det att köras två nya rundor där ansökningar kan lämnas in, främst riktade till företag i denna omgång. Totalt kommer 4,6 miljoner euro att ges ut i stöd.

Kanarieöarna har dubbelt så många solstimmar som några andra städer i Europa, så utgångsläget för solceller är mycket bra.