En ny bevarandeplan för gamla stan Las Palmas träder i kraft i september

En ny specialplan för skydd av de historiska grannskapen Vegueta, där staden grundades, och Triana, i Las Palmas kommer att träda i kraft i september. Antalet byggnader som skyddas ökar till 636.

Kristofer Columbus hus i Vegueta, "La Casa de Colón". Foto: Hugo Ryvik

Av: Hugo Ryvik hugo.ryvik@canariajournalen.no

2001 års plan har skydd för 582 byggnader, 54 färre än den nya planen (förkortad till PEP), enligt ett pressmeddelande från Las Palmas kommun.

Hotellen har nu inte inga begränsningar i vissa områden, utan kan etableras nästan överallt. Historiska hotell ska begränsas till högst 40, med högst 400 sängar totalt.

Förhindrar förfall och säkerställer fortsatt beboelse

Syftet med planen är att aktivt skydda dessa två historiska stadskärnor och stadens konstnärliga, kulturella och arkitektoniska arv, undvika att byggnader överges och förfaller, samt förhindra att områden ödeläggs.

Samtidigt kommer planen att ge utrymme för kommersiella och stadsaktiviteter som återupplivar distrikten.

Indelade i två zoner

Skyddsplanen delar Vegueta-Triana i zon A och zon B.

Zon A är de mest centrala och dynamiska zonerna. I zon A finns det fler restriktioner på biltrafik än idag, och fler matställen läggs till.

Det blir dock inga fler gågator än det är idag, förutom att den nedre delen av San Bernardo-gatan blir berättigad att bli en gågata.

Restauranger och kommers i zon A

Zon A omfattar gatorna Triana, General Bravo, Pérez Galdós, den nedre delen av San Bernardo, Mendizábal och hela bakre delen av Santa Ana-katedralen. Här erkänns den nuvarande stadsplanen, där tertiära verksamhetsområden dominerar snarare än catering och fritidsaktiviteter.

I zon A kommer det att tillåtas, utan särskilt godkännande, lokaler som har kommersiella aktiviteter relaterade till gastronomi, men antalet gäster måste begränsas.

Tanken är att bilarna ska hållas borta från det skyddade området, och att människor som anländer till Vegueta och Triana i bil kan parkera i utkanten och gå till de mest centrala gatorna.

Zon B prioriterar invånarna mer

Alla andra områden definieras som zon B. Här är prioriteringarna som i de traditionella stadsdelarna.

Vissa kommersiella aktiviteter är tillåtna, till exempel liten verkstad, hantverk, bagerier, kakaffärer och glassaffärer.

Det finns prioritet för fotgängare och alternativ transport. Det är dock tillåtet att bygga parkeringsplatser och parkeringshus, både offentliga och privata.

Skyddsplanen kommer att bidra till att förbättra tillgången och stärka invånarnas användning av områdena.

Öppna platser och fler parker

Ett planerat åttavåningshus på gatan Francisco Gourié blir avfärdat i den nya panen, tomten måste bli fri från byggnader. Det blir inte heller en ny byggnad på platsen för en bensinstation på Primero Mayo gatan, där det istället blir en cafeteria.

Den nya PEP planen tar även upp tio byggandet av flera stora offentliga parker i och nära Vegueta marknaden på Francisco Gouriet gatan, framför San Martin Center för Modern Kultur och Pambaso.

Ny klassificering

PEP uppdaterar också katalogen över skyddade egendomar så att klassificeringen anpassas till graderna av Kanarieöarnas lag över historiska arv.

Detta eliminerar kategorin "Historisk-konstnärliga monument", som nu klassificeras under "Integrerat skydd". "Egenskap av historiskt och typologiskt intresse" blir "miljöskydd". Fastighet med klassificering "Miljöintresse" blir "Delvis skyddad".

Planen meddelades i veckan i en officiell bulletin och träder i kraft 15 dagar efter meddelandet. Det har skett tre samrådsrundor och några förändringar sedan det första utkastet presenterades 2016.

I den senaste samrådsrundan fanns det 27 förslag till ändringar, varav en blev helt införlivad, fem delvis införlivades och resten avvisades.

Godkänd av alla relevanta myndigheter

Nya PEP godkänts av olika ministerier i örådet på Gran Canaria, den kanariska regionala regeringen och olika ministerier där, såsom försvar, energi och turism, ingår

Kommunledningen är övertygad om att användningen av bostäder både i Vegueta och Triana förstärks med nya PEP så att distrikten fortfarande blir medborgarnas vistelseort och används av de människor som bor där, inte bara av turister.