Mänsklig aktivitet är förmodligen orsaken till skogsbranden på Gran Canaria

Utredningarna utesluter att skogsbranden som spred sig sig över 2800 hektar på Gran Canaria över bara ett par dagar har naturliga orsaker.  Det är dock är inte uteslutet att det kan vara medvetet eller försumligt beteende från människor i området som orsakat skogsbranden.

Så här ser det ut i bergen efter branden på Gran Canaria. Svart och grått där det tidigare var grönt. Foto: GES / 112 Canarias

Det är fortfarande tidigt i utredningen och utredarna hos Guardia Civils Seprona avdelning för Miljökriminalitet, som arbetar med brandkåren och örådet håller alla möjliga orsaker öppna, förutom naturliga orsaker.

Se film av branden från luften.
Tre skogsbränder har inträffat i området tre gånger tidigare, och det har nu fastställts att branden startade lite vid sidan av vägen.

Ingenting kan fastställas  med säkerhet ännu, och undersökningen fortsätter, tillkännager Gran Canarias öråd till pressen.

Örådets tekniker hävdar att det är den farligaste branden de har sett. Redan under de första timmarna var de tvungna att evakuera flera hundra människor.

En av brandsläckningslagen tvingades stanna kvar i ett militärt område på Pico de Nieves omgivet av flammor eftersom de inte hittade några säkra vägar ut ur brandområdet. Totalt 20 personer stannade tills branden hade mattats av och det lär ha varit ganska dramatiskt.

Ett högt staket och en bred brandgata ska ha hindrat flammorna från att nå själva militärbasen.

Tags