ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 15. JULI 2017
Utleienettsiden Airbnb er en av åtte store utleieformidlere som hotellforeningene på Kanariøyene ønsker å bøtlegge for formidling av ferieboliger som mangler lisens. Her et eksempel på Airbnbs tilbud i Puerto Rico, Gran Canaria. Ill: Fra Airbnbs nettsider
Uthyrnogssidan Airbnb är en av åtta stora förmedlare som hotellföreningarna på Kanarieöarna villbötlägga för förmedling av fritidshus som saknar licens. Här är ett exempel på ett Airbnb-erbjudande i Puerto Rico, Gran Canaria. Illustration: Från Airbnbs webbplats

Kräver böter för webbplatser som förmedlar privat uthyrning av fritidshus

Hotellföreningarna FEHT och ASHotel Kanarieöarna ber Kanarieöarnas regering om att bötlägga webbplatser som olagligen förmedlar privat uthyrning av fritidshus och kräver att de tar bort illegala annonser.

ANNONSE

Det börjar likna Barcelonas kamp mot den illegal uthyrningen, skriver nyhetsbyrån Efe:

Airbnb fick böter på 600.000 euro för utyrning av olagliga hyresbostäder och uthyrningsplattformen har lovat att ta bort allt som kommunen säger är olagligt från webbplatsen.

Vill ha samma system införlivat i lagstiftningen

Ett sådant system vill hotellföreningarna på Kanarieöarna också ha inbyggt i lagen om semesterbostäder (Viviendas Vacacional), som snart kommer i en reviderad upplaga. Lagen blev ursprungligen införd i maj 2015 och har mött stark kritik.

Enligt ASHotel är det det lättare att styra de åtta största marknadsföringsplattformarna för fritidshus än de cirka 30.000 uthyrnignshemmen på Kanarieöarna, av vilka endast tio procent är registrerade för uthyrning av myndigheterna.

Kan bli tak på hyran i turistområden

Den befintliga lagen kräver  bland annat att alla hem för att uthyrning ut till turister måste vara licensierade och ska uppfylla ett antal krav. Den förbjuder uthyrning till turister i områden som är planlagda för turism eller en blandning av turism och bostadsområde.

Licenskrav och tekniska krav, såsom redovisning av gäster och brandsäkerhetskrav, kommer att bibehållas i den nya versionen av lagen, men det har signalerats att den kommer att öppnas för uthyrning i turistområden och blandade områden efter två domar som säger att detta förbud är olagligt.

Kanarieöarna turism-minister, Mariat Lorenzo, förklarade i parlamentet i veckan att de arbetar på att lägga ett tak för hur stor andel av det totala erbjudandet boende fritidshus kan innebära i områden som zonplanerats för turism.

Aktuellt att kräva att husen registreras hos uthyrningswebbplatserna 

Hon signalerade också att det kan bli ett krav på att uthyrningsplatser om större transparens och krav för etablering av ett fastighetsregister.

Under de senaste studier na som den regionala regeringen har genomfört så påvisas att 8,6 av turisterna på Kanarieöarna förra året bodde i sådana hyresbostäder, totalt 1,2 miljoner turister.

Efterfrågan på denna typ av boende ökade med 24 procent och antalet erbjudanden ökade med 6 procent.

Läs:

Ny dom mot lagen om privat uthyrning på Kanarieöarna

Dom som annullerer deler av loven om utleie av ferieboliger blir anket

Läs: Utleie av ferieboliger har økt på Kanariøyene

Läs också

Stor tillväxt för turismen i Las Palmas i år

Ny svindel med utleie av ferieboliger avslørt på Lanzarote og Tenerife

Intresseförening vill mobilisera husägare i Puerto Rico mot den nya tomtlagen

Bilder: Soner regulert til turisme sør på Gran Canaria

Semesterbostadsutbudet på Kanarieöarna har ökat med 7,838 sängar på ett år

Privatuthyrning till turister är större än professionell uthyrning i Spanien för första gången

Domstol ogiltigförklarar paragrafer i lagen om uthyrning av semesterbostäder på Kanarieöarna

Ny tomtelov på Kanariøyene vil forby fastboliger på turismetomter

Fortsatt mange problemstillinger for utleie av ferieboliger på Kanariøyene

200 politikere aksjonerer mot ny tomtelov på Kanariøyene

2017 kan bli et skjebneår for turismens fremtid på Gran Canaria

Stor uenighet om ny tomtelov på Kanariøyene

Dette bør du vite før du leier ut bolig på Gran Canaria

ANNONSE

Konsert med Kristin Asbjørnsen på Tenerife

26.04.2018 20:00

MUSIKK: Konsert med den norske sangerinnen Kristin Asbjørnsen på Tenerife i Espacio Cultural Caja Canarias i Santa Cruz de Tenerife.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE