ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 05. JULI 2018 - SIST ENDRET 07. JULI 2018
KLIMATFÖRÄNDRINGAR: Havet stiger och marken försvinner på Gran Canaria. Foto. Hugo Ryvik
KLIMATFÖRÄNDRINGAR: Havet stiger och marken försvinner på Gran Canaria. Foto. Hugo Ryvik

Gran Canaria har förlorat 13 centimeter kustlinje på grund av stigande havsnivå

Havsnivån har stigit 17 centimeter sedan 1927 och 13 centimeter kust har sjunkit på Gran Canaria sedan 2008. Havstemperaturen har ökat med en grad sedan 1983.

ANNONSE

Det visar Gran Canarias första rapport om risk, sårbarhet och anpassning till klimatförändringar. Rapporten presenterades av örådet på Gran Canaria idag, torsdag.

Horisontellt, i inlandet, innebär högre vattennivåer att vattnet rört sig sex till sju meter längre in på land än för några år sedan, vilket innebär att stränderna tvättas bort och infrastrukturen nära havet blir skadad.
Högre vattentemperaturer leder bland annat till mer tropiska stormar.

Sårbart för klimatförändringar

Rapporten pekar också på extremt regnigt väder, intensiv vind och fler värmeböljor som ett resultat av klimatförändringen. Regnet kommer mycket lokalt, vilket skapar extraordinära problem eftersom ingen befolkning eller infrastruktur är förberedd på mycket regn på ett litet område under kort tid.

Resultatet av klimatförändringen kommer att vara förluster inom jordbruket och storskalig produktion och förorening av havet som påverkar fisket. Turismen kommer också att påverkas negativt av stigande havsnivåer, översvämningar och värmeböljor.

Mer skogsbränder och mer calima

Mer skogsbränder förväntas, eftersom Gran Canaria nu har ett genomsnitt på 50 per år.

Dessutom orsakar klimatförändringar att invasiv flora och fauna migrerar till Kanarieöarna och hotar endemiska arter. Idag finns det 2487 registrerade arter på Gran Canaria, och 217 av dessa anses invasiva.

Passadvindar har minskat i frekvens de senaste 50 åren, och det finns fler problem med sanddamm som färdas luftvägen från Sahara, ett väderfenomen kallat calima.

Det påpekas också att Gran Canaria är oförberett för att möta effekterna av klimatförändringar och har en utsatt topologi med sin långa kust och många raviner.

Gran Canaria är först ute

Det här är inte bara Gran Canaria, utan även Kanarieöarna och förmodligen Spaniens första rapport av den här typen.

Örådets president Antonio Morales betonar behovet av information och medvetenhet, men också grundliga analyser av fakta och förslag som grund för bekämpning av situationen.

Gran Canaria arbetar för att införa en ny energimodell som ett led i att motverka klimatförändringar. Målet är 40 procent förnybar energi i energimixen före 2030.

I dag släpps 1400 ton koldioxid ut från Gran Canaria varje dag och det är ett högt och inte hållbart kolavtryck, enligt rapporten.

Ny vägvisare för extremt väder

Morales tillkännager att örådet har utarbetat en vägledning till extrema väderförhållanden på Gran Canaria i samarbete med det statligt ägda väderinstitutet Aemet. Målet är att fastställa åtgärder för att skydda invånare och viktig infrastruktur på Gran Canaria.

Guiden ska informera om de största klimatrelaterade farorna, som höga temperaturer, kraftiga vindar, stora vågor och stigande havsnivåer.

Läs också

Meteorolog hevder at Kanariøyenes klima vil forandre seg til det verre

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

ANNONSE

Kari Svendsen opptrer i Arguineguín

21.02.2019 18:00

Kari Svendsen opptrer med banjo og sang i Sjømannskirken i Arguineguín.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE