Strand i Las Palmas döps efter Agatha Christie

Deckarförfattaren Agatha Christie ska nu få en strand uppkallad efter sig i Las Palmas. Det är ett stycke mark längs Canteras, som idag är ganska stenig, som ska få ny mjuk sand från La Puntilla, och uppkallas efter författaren.

Agatha Christie föräras nu en egen strand i Las Palmas till minne efter hennes tid i staden på 20-talet.

Av: Bengt Björnekärr / Gran Canaria-Aktuellt Facebook grupp redaksjonen@canariajournalen.no

Den engelska deckardrottningen Agatha Christie bodde en tid under år 1927 i Las Palmas för att koppla av och skriva. Det blev bl.a. en deckare med handlingen förlagd till Agaete. F.ö.roade hon sig med att surfa. Hon bodde då på hotell Metropol - nuvarande Ayuntamiento för Las Palmas - och hade nära till stranden då man ännu inte hade fyllt ut området mot havet, såsom det ser ut idag.

För att erinra om författarens vistelse i Las Palmas har myndigheterna bestämt att den playa som nu bildas, när man schaktar framför gymmet ”GoFit” vid gamla Cícer, skall döpas till ”Playa Agatha Christie". Badstranden får en yta på ca. 3 000 kvm.

Ni som vandrat i strandvattnet framför Cícer vet att playan nu är täckt av svart lavasand. I november när allt planeringsarbete, skall vara klart, kommer sanden att vara lika ljus och fin som Las Canteras i övrigt. Den sand som krävs skall forslas från ”Viken”, dvs Puntilla-området.

Agatha Christie

Dame Agatha Mary Clarissa Christie, född Miller 15 september 1890 i Torquay, 

Devon, död 12 januari 1976 i Wallingford, 

Oxfordshire, var en brittisk deckarförfattare.

Efter William Shakespeare är Agatha Christie världens bästsäljande författare med 2,5 miljarder sålda böcker på engelska och 1,5 miljarder böcker på 103 andra språk. Hon är allmänt känd som ”Detektivromanernas drottning” och är tillsammans med Arthur Conan Doyle den författare som har format deckargenren mest. Hennes mest kända detektiver är den excentriske belgaren Hercule Poirot och den ensamstående äldre damen Miss Marple. Hon publicerade även romaner under pseudonymen Mary Westmacott. (Wikipedia)

Agatha Christie tillbringade, som många andra välbeställda britter, gärna sina vintrar på Tenerife och Gran Canaria.

Tags