ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 29. OKTOBER 2016
ntonio Sarmiento spelade portier i Lasse Åbergs film ”Sällskapsresan” från 1980. Nu har han en restaurang i Tejeda. Foto: Leif Kempe
Antonio Sarmiento spelade portier i Lasse Åbergs film ”Sällskapsresan” från 1980. Nu har han en restaurang i Tejeda. Foto: Leif Kempe

Ät middag hos Antonio från Sällskapsresan

I hjärtat av Gran Canarias mest storslagna bergsområde ligger restaurang Rapphönan – La Perdiz. Byggd helt i svenskt timmer av ”Sveriges mest kände kanarier” är restaurangen det självklara matstoppet under en bil- eller busstur genom det sagolika naturreservatet.

ANNONSE

La Perdiz

Ät middag hos Antonio från Sällskapsresan

Restaurang La Perdiz i Tejeda på Gran Canaria har öppet från fra 1. oktober til 30.april. Foto: Leif Kempe.

Kanarieliv

Artikkelen er levert av Canariajournalens innholdspartner Kanarieliv.se, hvor den først ble publisert.

Svensk filmfestival

Festival de Cine Sueco, en festival med svensk film 12.-17. november på Centro Cultural Maspalomas

La Perdiz är en välkommen oas som omväxling mot många av de kanska kala och kyligt dekorerade kanariska pubarna och restaurangerna vi är vana vid på ön.

På La Perdiz brinner en brasa oftast i den öppna spisen, och det guldbruna timret riktigt lyser av värme.

Men så är byggnaden också helt och hållet byggd av Antonio Sarmiento, en man som är (nästan) lika mycket svensk som han är kanarier.

En generös mann 

Maten är utsökt och portionerna är generös och rikligt tilltagna, med några av de bästa rätter det kanariska köket kan erbjuda. Generös är också Antonio själv, och han pratar gärna svenska med gästerna efter sina år i Sverige.

Antonio är en hängiven Gran Canaria-vän och kan allt om vandringslederna och svampställena uppe i bergen – kunskap som han gärna delar med sig av.

Det finns nämligen gott om svamp på Gran Canaria, och många av de bästa svampställena finns alldeles i närheten. Det finns både kantareller och andra lokala varianter, som smakar väl så läckert när de tillagats av Antonio och hans kökspersonal i restaurang Rapphönan.

Många år i Sverige

Men låt oss backa tillbaka lite. Vad har Antonio för koppling till Sverige? Varför talar han flytande svenska? Och ser han inte lite bekant ut?

Antonios relation med Sverige började på 60-talet, innan Kanarieöarnas ekonomi hunnit njuta av turismens frukter, och många Antonio liksom många andra kanarier hade det svårt ställt.

Som så många andra kanarier på den tiden, sökte han sig därför till Sverige för att arbeta. Efter några år i restaurangbranschen fick Antonio en stor vänkrets i Sverige och gifte sig såsmåningom med svenska Karin, som han senare fick två döttrar med.

Fick filmroll av Lasse Åberg

Men efter många år i restaurangbranschen började Anonio längta efter sitt hemland igen. Turismen gav nya möjligheter till inkomster och hela familjen flyttade till Gran Canaria, där Antonio fick jobb som portier på SunWing / Monte Rojo i San Augustin.

Det var där han tillfrågades av en känd svensk komiker och underhållare om han ville vara med i en komedifilm om svenskarnas relation till Gran Canaria:

Lasse Åbergs ”Sällskapsresan” från 1980. Han spelar i filmen den sluge portiern som lyckas avspisa klagomålen från en sur charterturist genom att hålla upp en spegel för att visa att hotellet hade havsutsikt.

– Det var ett mycket trevligt avbrott i jobbet att vara med i filmen, berättar Antonio.

Fortfarande har Antonio väggarna fulla med tidningsurklipp och bilder från filminspelningen, trots att det gått nästan 30 år sedan Sällskapsresan.

– Jag har urklippen uppe mest för att folk fortfarande tycker det är så roligt att se dem, säger Antonio och skrattar.

Startade restaurang

Två år efter filmen ”Sällskapsresan” blev Antonio änkeman och ensamstående med sina två döttrar. En tid av hårt arbete. Han bestämde sig för att skapa en restaurang i Tejeda.

Antonio köpte två friggebodar där han bodde med flickorna medan han dubbelarbetade och pendlade mellan jobbet i San Augustin och byggnationerna i Tejeda.

Han importerade allt virket från Sverige i tre fullproppade containrar, och han har gjort hela arbetet själv.

Det gäller inte bara träarbetena, utan även murar, golv och och trädgårdsgångar. Till och med stenarbetena har han gjort själv.

Nu ägnar han tiden åt att driva restaurangen och finputsa på huset. Till sin hjälp att driva restaurangen har han sin unga vackra hustru Isabel och sina två döttrar Karolina och Monika, som kommer och hjälper till ibland.

Jagar rapphöns och plockar svamp

Men på onsdagar, då håller restaurangen stängt, för då är Antonio ute och jagar rapphöns med sina prisbelönta pointerhunder eller plockar svamp på sina favoritställen i de kanariska bergen.
 
 Så här hittar man till La Perdiz: I byn Tejedas ena ände ligger en bensinmack och en busstation. Restaurangen ligger cirka 300 meter därifrån, upp i backen.

Restaurang La Perdiz håller stängd under sommermånaderna.

ANNONSE

Día de Canarias, Kanariøyenes dag

30.05.2019 10:00

FOLKEFEST: Día de Canarias, Kanariøyenes "nasjonaldag", feires på alle Kanariøyene.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE